Belyst…

Kunsthåndverkerne lyser opp januar! Vi fyller galleriet med spennende lamper og lys i mange forskjellige materialer. Lysekroner, pendellampe, vegglamper, bordlamper, lysestaker, kandelabre, telysholdere m.m. Kunstnerne er Helen Mørken, Pål Roland Janssen, Aase Marie Brun, Vidar Koksvik, Ragnhild Winswold og Torill Vrålstad.

Jul hos Kunsthåndverkerne

Velkommen til jul i Kongensgate 2! Her finner du gaver som varer og som ingen andre har. Ikebanamester Ozaki Kahiro lager japansk ikebanaoppsatser i forskellige deler av utstillingen frem til 3.desember.

Gro Aakenes Sævig – Klær med trykk

Vi er så heldige å ha fått mulighet til å vise et større utvalg av Gro Aakenes Sævigs populære klær i Kongensgate i noen uker fremover. Gled deg!

 

Noen ord fra Gro:

Klær med trykk i gode naturmaterialer  

På utstillingen viser jeg kjoler, skjørt, topper og sjal i små kolleksjoner eller unika modeller. Jeg jobber med de 3 K-ene i tankene:

  • Kvinne – Unike, stilrene og komfortable plagg, som er gjennomarbeidete og tidløse modeller. Jeg tenker at de kan pyntes opp og ned, og derfor er anvendelig til både fest og hverdag – sommer og vinter.
  • Kunst – Trykk med kunsthistorien som utgangspunkt – anvendt gjennom mitt eget formspråk. Hangtags med en liten forklaring henger ved plaggene.
  • Kvalitet – Gode gjennomprøvde kvaliteter i naturmaterialer som bomull, lin, ull og silke.

Jeg ønsker å gi kunden et unikt og komfortabelt plagg. I tillegg gi dem et blikk inn i kunsthistorien på min måte og med mitt formspråk/uttrykk. Plaggene er gruppert i kolleksjoner med inspirasjon fra kunsthistoriske perioder.

Jeg startet med Renessansen og Art Nouveau i 2012.  I 2013 kom kolleksjonen hvor jeg “lekte med formene” – inspirer av optisk kunst – OpArt.  Etter det hadde jeg en kolleksjon inspiret av Norsk Kunst, Kubismen og antikkens greske kunst. I 2017 har jeg kalt kolleksjonen Lines&Dots – her er det mange muligheter. Jeg håper du vil like dem 🙂

VERK – av Hanne Lunder

Et spennende utstilling basert på tenner!

Artist statement:

Hovedverket jeg vil viser er en installasjon på 14 m2. Den er satt sammen av porselensfliser med mennesketenner som har vært gjennom en keramisk prosess, en forvandling. Jeg vil med dette verket gjenskape skjørhet og tillit, letthet og håp som oppsto når våre ukjente guatemalanske venner med destruerende verk i munnen kom for å trekke tenner hos Clinica Noruega i Guatemala. Jeg bisto tannlegen og ble formidleren mellom han som trakk og de som fikk trukket tennene.

Tennene ble ikke kastet, de ble tatt vare på fordi det ikke finnes forsvarlig avfallshåndtering der vi arbeidet. Vi holdt på i 9 dager på 5 forskjellige steder. Jeg ønsket å gjøre noe med tennene som utgangspunkt. I vår vestlige kultur har tenneren viktig betydning, de er unike og hvis vi må trekke, blir det erstattet med porselen. Tenner representerer personlighet, spesielt tenner som tilhører mennesker som fortsatt lever. Tenner blir også brukt for identifikasjon av døde mennesker.

Jeg vil vise avtrykket av det som verket, som nå har fått en annen form. Forvandlingen fra verk til VERK.

Forvandlingen fra uttrukne tenner til VERK er noen ganger gjenkjennelig, andre ganger kan det gi et totalt forandret uttrykk. Spor av noe som var, og som nå vil forbli.

I 36 år har jeg holdt på med keramikk, for det meste bruksting som er viktig for meg. Godt håndverk er viktig, og min kunnskap har gitt meg mulighet til å utforske et helt nytt område; tenners substans, betydning, og form.

Prosjektbeskrivelse: Bakgrunn

I februar/ mars 2014 var jeg i Guatemala som frivillig hjelpearbeider for Clinica Noruega sammen med en tannlege. Se http://clinicanoruega.blogspot.no/

Det ble min oppgave å assistere ham i tanntrekking fordi jeg kan språket, de kulturelle kodene og kjente områdene vi skulle operere i. Jeg har reist til landet ca. 70 ganger siden 1988, og har også bodd der i et år. Det ble en bratt læringskurve for min del. På 9 dager dette hjelpeprosjektet varte, trakk vi 300 tenner. Antall tenner varierte fra 14 til 58 på en dag.

Effekten av å slippe tannverk, selve symbolet på forskjellen mellom himmel og helvete.

Jeg tok tennene med meg hjem til Norge, og oppbevarte dem på lukkede glass. Hvor mange ganger de ble renset, vet jeg ikke. Hva jeg skulle med dem visste jeg heller ikke. Det ble mange runder med diskusjoner med forskjellige kontakter.

Tennene var i utgangspunktet sortert etter dager. Jeg tellet opp, etterhvert ble de sortert i over og underkjeve.

Jeg fikk en oversikt over hvor mange tenner som ble trukket hver dag.

Tenner er det sterkeste vi har i kroppen, det som varer lengst, men samtidig så sårbart for sukker og syreangangrep.

Ingen tenner er like. Når alt annet er borte, kan vi identifiseres ved hjelp av tennene og røntgenbilder tannlegene har,( i hvert fall i den vestlige verden).

Utførelse

Jeg begynte å ta avtrykk av e’n tann, to avtrykk, en liten porselensplate med avtrykk av hver side, krone og rot, som et kors, de fire kardinalretningene. Hver tann fikk et nummer etter hvilken dag de ble trukket. Jeg hadde undersøkt og funnet ut at tenner tåler opp til 1740 grader, så jeg visste de ville holde når jeg brant dem til 1280 i gassovn. Hva som ellers ville skje i brenningen hadde jeg ingen anelse om. Etter råbrann (940grader) har noen av tennene sprukket opp, og kronene er misfarget. Noen tenner er fullstendig pulverisert etter 1280 grader, mens andre har beholdt formen. Alle blir helt hvite etter brenning, med mindre de har fyllinger. Det siste er sjelden, for de aller fleste som kom til oss hadde ikke vært hos tannlege tidligere.

De første resultatene viste jeg til min private tannlege som hadde refset meg i forkant. Han mente det var totalt umoralsk og uetisk å lefle med tenner som kommer fra mennesker som fortsatt er i

live. Ikke hadde de gitt tillatelse til at jeg kunne bruke dem, og jeg hadde heller ikke noen tanke om å bruke dem i kunsten min da de ble trukket. Tannlegen ga meg anerkjennelse for resultatet, og jeg fortsatte.

300 tenner, som alle skulle «portretteres» på 4 porselensplater 10 x 10 cm.

Montering på plexiglass som et søylediagram, hver dag for seg, grafisk fremstilling. Jeg bruker metalltråd og hvite glassperler til å feste porselensplatene.

Installasjonen blir 14 m2 meter med ledlys bak. Lyset er helt nødvendig for å få frem slektskapet mellom tannsubstans og porselen. Porselenet og tennene blir delvis transparente etter brenningen. Glasur over tannrestene beskytter og bevarer.

Det er viktig for meg å bruke alle tennene som ble trukket.

Noen av tennene er kopiert og modellert i stor størrelse. Hver flate studert og overført i massiv porselen.

Sommerutstilling

Summer comes to Kongensgate!

Our summer exhibition will show all summer from June 6th to September 3rd. Well worth a visit!

Toril Bonsaksen

Ny spennende utstilling i Kongensgate!

Metallkunstner Toril Bonsaksen bruker bestikk for å rette et aktuelt fokus på hastigheten i dagens samfunn. Utstillingen hos Kunsthåndverkerne i Kongensgate 2, som har fått tittelen Mer enn nok!, vises fra 4. mai til 4. juni 2017.

Sliten, rustfritt stålbestikk, 2017

Gjennomgående for Bonsaksens arbeid de siste årene er bruken av brukt og kassert bestikk. Materialet bærer i seg sin egen historie og har en viss fleksibilitet som avgjør dens formbarhet. Verkene bygges opp rundt en gjentagelse av mange mindre elementer, som til sammen endrer materialets opprinnelige funksjon. Verkenes visuelle kvaliteter og historie danner samspillet mellom materialet, kunstnerens egne assosiasjoner og betrakters persepsjon.

 

I både form og skala kan man se hvilket klassisk designikon fra 1970-tallet Bonsaksen referer til i utstillingens hovedverk Sliten. I sin proporsjon og nærmest plastiske overflate er den oversatt til en ikke-funksjonell møbeltype, en skulptur og ikke en bruksgjenstand. Sliten blir et symbol på en tematikk Bonsaksen er opptatt av, et middel for å fortelle en historie. Ordet sliten har en selvforsterkende og smittende effekt og er blitt et i-landssymptom. I det idébaserte spiller også håndverket en dominerende rolle. Detaljrikdommen og presisjonen vitner om en tidkrevende og imponerende arbeidsprosess.

 

Gjennom et fugleperspektiv forteller også utstillingen historier om livet og tilværelsen. Titler som Skal ha skal ha, Lillelord og Ikaros er alle hentet fra populærkulturen og kommenterer på uttrykksfulle vis samfunnets taktløse og ofte urimelige ambisjoner som befinner seg i tidens krav.

 

Mer enn nok! åpnes torsdag 4. mai kl.17.00 hos Kunsthåndverkerne i Kongensgate 2. Kunstneren vil være tilstede.

Pressekontakt: Toril Bonsaksen

Pressefoto: Laila Meyrick

Kule kuler

Velkommen til en spennende ny utstilling i Kongensgate! Her er det unike kuler i mange materialer og former. Utstillingen står fra tirsdag 7. mars frem til slutten av april.

Åpningen skjer på lørdag 11. mars.

Vi ønsker 2017 velkommen med en spennende tekstilutstilling fra Eva Strøm

TEKSTILKUNSTNER EVA STRØM ÅPNER SIN UTSTILLING HOS OSS LØRDAG 7. JANUAR KL 13.00 – 15.00. VELKOMMEN!

innbydelse2

 

Eva Strøm sier:

“Som håndverker, med veving som spesialitet, forholder jeg meg til teknikker og materialer. Som  kunsthåndverker har jeg nå latt meg inspirere til å lage arbeider der jeg lar vevdiagrammer og materialer danne tekstile bilder og tredimensjonale sammenstillinger. Vevdiagrammenes rutemotiver og materialenes taktile kvaliteter settes sammen til en tekstil visuell helhet.”

bilde-1

JUL

Unike, spennende, håndskapte, kortreiste kvalitetsgaver som kommer til å gi glede i mange år!

Salgsutstillingen åpner 26. november, men du kan få en snik titt f.o.m. tirsdag 22. november! Velkommen!

invitasjon-jul-liten

…ad astra

kongens-lotte-dalgaard

PRESSEMELDING

…ad astra   – væver Lotte Dalgaard og beklædningsdesigner Ann Schmidt-Christensen – fra Danmark viser i oktober måned resultater af deres usædvanlige samarbejde. De to kunstnere kobler viden, teknisk kunnen og kreativitet sammen ofte i flere lag til tekstilkunst, der gerne vil bæres på krop

Deres latinske valgsprog ”per aspera ad astra”       dvs. ”gennem genvordigheden til stjernerne”, er valgt med et lille blink i øjet. De eksperimenterer med flere teknikker til vævning og formgivning, på een gang, i samme stykke tekstilkunst. Deres tekstil kunst er håndtilvirket i ganske få eksemplarer. Tilskæringen foregår uden spild, modellen er draperet eller syet i form og der er taget hensyn til formen på væven. Designerens og væverens ideer og teknikker griber tæt ind i hinanden.
Kjoler, bluser, poncho og kimono. Flere lag sammenvævede i felter, pletter, som rør i langsgående stribe. Lin, ull, japansk papirgarn, silke og metal garn sættes sammen, der leges med farver og struktur. Forskellige garn kvaliteter i renning og inslag, der opfører sig forskelligt ved efterbehandling. Det skal ses og føles.

 

som væver

Min tilgang til arbejdet i …ad astra er baseret på mine mangeårige erfaringer med væven og det tekstile materiale. Som fundament og afsæt er min håndværksuddannelse med dens materialenære tilgang til faget, hvor materialekendskab og væveteknik er indlejret i håndværket.

…ad astra tekstilerne er en fortløbende udviklingsproces, hvor udfordringen er, at skabe det tekstile stof i en tæt symbiose med modellerne.

I de håndvævede stoffer arbejder jeg med mange slags garner med særlige egenskaber.
De traditionelle materialer, som hør, uld, silke og bomuld, danner ofte basis for garner med særlige egenskaber. Det kan være sammentrækningsevner, såsom overspundne garner, garner tilsat syntetisk elasticitet og garner, der krymper i efterbehandlinger, ligesom det kan være selvbærende evner som papirgarner, spundne metalgarner, stride hestehår el.lign. Alt efter sammensætningen skabes der en mængde variationer fra stærkt strukturerede til elastiske stoffer.
Garnernes særlige egenskaber kommer fint til udtryk i enkle vævebindinger.
I …ad astra udviklingsarbejdet med stof og form bruges garnsammensætninger også som en del af formgivningen.

Væveteknisk er alle vævebindinger åben for eksperimenter.
I dobbeltvævede stoffer kan sammenvævningssteder som punkter, linier eller flader frit placeres, så de er medskabende til formen. Plisséringsteknikker – dampformfikseret under tryk med sammentrækningstråde – plisseret på langs, i vaffelformer eller diagonalt forskudt er udforsket i væv og form. Dertil kommer traditionelle, gamle vævemønstre som varieres, forenkles eller nyformes af de særlige materialevalg. Kombinationen af væveteknikker og farver indgår også som en del af tekstilets udtryk.

Da alle stoffer er håndvævede på traditionel væv, er der en stor frihed til særlige unikke håndmetoder, hvor flotteringer, sammenbindinger mm. skabes direkte i væven til den enkelte model. På sigt kunne det være spændende at udforske den computerstyrede vævs muligheder med min vinkel på det tekstile stof.

Teknik, materialegruppe og farve udforskes, der reflekteres, afprøves, varieres i dialog med modelarbejdet til unik håndvævet beklædning.

Glæden ved håndværket og en evig fascination af det tekstile materiale og dets muligheder er min konstante inspiration.

Lotte Dalgaard

 

 

som designer

I samarbejdet ‘… ad astra‘ er min dominerende udfordring den håndvævede bane – unik, tidsmæssigt omkostningsfuld og visuelt ofte en færdig helhed i sig selv.

Som udgangspunkt begrænser jeg derfor mine indgreb til et minimum, så form og flade bliver en helhed og – i de udbudte salgsmodeller – økonomisk realistisk.
Dermed bliver banen ofte formen, som ét langt forløb, foldet, draperet, eller skåret op i geometrisk enkle moduler, hvorved skærerester undgås.
Ydermere kan formgivningen også medtænkes i selve vævningen ved enten at arbejde med strategisk placerede elastiske garner versus faste, eller ved at vælge væveteknikker som dobbeltvævning, hvor den tredimensionelle form indtænkes og skabes via sammenvævninger, eller ‘flotteringstern’, hvor brugeren selv skaber tøjet ved at skubbe trådene til side og danne de åbninger, der ønskes.

Da håndvævningen ofte er på langt færre tråde pr. cm og dermed ikke så hårdt slået som traditionelle beklædningsstoffer, skaber jeg som regel modeller, hvor sammensyningen sker i de mere skridsikre ægkanter, hvilket stiller krav til kvaliteten heraf – styrken så vel som den visuelle finish.
Jeg søger mest muligt at undgå at inddrage fremmedlegemer som vlies, og andre mellemlægsmaterialer samt lynlåse. Knapper, hægter og bånd kan en sjælden gang accepteres. Køberne kan også blive opfordret til at bruge egne brocher som lukning.

Farver er ofte til indbyrdes debat; farvefordeling – kulør såvel som valør – proportionelt i forhold til kroppen, farvesammensætning i forhold til div. kropsfarver og ikke mindst farvers signalværdi.

Rent fysisk skal tøjet være bærbart, dvs. det skal kunne hænge på kroppen i den tænkte form ved alm. fysiske bevægelser.
Hvad angår det psykiske, er skelnen mellem påklædt, udklædt og afklædt en individuel sag. Tilsvarende graden af tilfredshed med egen krop.
Men når det er sagt, ligger der uvilkårligt et æstetisk valg bag arbejderne, som er vores valg.

Tøj er stærkt kommunikativt. Udadtil og indadtil. Visuelt og taktilt.

Ann Schmidt-Christensen.

 

Lotte Dalgaard

Væver

Uddannelse

1967-71 Freelance arbejde på udsmykninger i billedvæv for Ann-Mari Kornerup.
1966 Svendebrev fra Annette Juel.

Samarbejdsprojekter

2008 – ‘…ad astra‘ unik beklædning, med designer Ann Schmidt-Christensen.
2003-08 ‘TITBIT’, kollektion af håndvævet hørbeklædning, med Elisabeth Hagen.
2005-06  Kirketekstiler, med tekstil designer Helle Hviid-Nielsen.
1997-2002 ‘Téla’, kirketekstiler, gruppesamarbejde.

Udstillinger

2015 ‘En rejse i vævningens kunst’, Gjethuset, Frederiksværk, Danmark.
2014 ‘Alt har to sider’ Pakhuset Nykøbing Sjælland, Danmark.
2014 ‘Det Dobbelte’ Officinet, København, Danmark.
2014- 04 Villvin marked, Risør, Norge.
2014-1996 Fast udstiller på kunsthåndværkermarkedet på Frue Plads, Danmark.
2013 ‘Hver ting har to sider’ Allerød Kunstforening, Allerød, Danmark.
2013 ‘Det Dobbelte’ Slagelse Kunstforening, Det røde tårn, Slagelse, Danmark.
2012 Handweaver Gallery and Studio – London, England.
2011 ‘…ad astra‘ Damhuset, Lyngby, Danmark.
2011 ‘I tråd med tiden. VÆV 2011’ Kunstetagerne, Mariager, Danmark.
2010 ‘Scythia 8’ 8. intern. Bienial on Comtemporary Textile Art, Kherson, Ukraine.
2009 ‘Internationalt Weaving Symposium’ Joensuu, Finland.
2008 ‘Soft 3’ Tekstilmuseet Terrassa, Barcelona, Spanien.
2008 ‘VÄV 08’ klädvisning i Leksand, Sverige.
2006 Æglageret, Holbæk.
2006 Gæsteudstiller ved Væverlaugets udstilling med TITBIT, Rundetårn, København, Danmark.
2005 TITBIT, Roskilde Amtsgård, Roskilde, Danmark.
2002 TITBIT, Hørmuseet Krengerup, Danmark.
2000 -05 Roskilde Łben, Palæfløjen. Roskilde, Danmark.
1997 Skandinavisk Tekstiltrienale i Tournai, Belgien.

1997 ‘Fio 2 Brazil’, São Paulo, Brasilien.
1997 ‘Fio 2 Brazil’, Rundetårn, København, Danmark.
1996 -79 ‘Danske ægte Tæpper’ i Danmark, Polen og Tyskland.
1992 -95 ‘Kirken i Centrum’ Odense, Danmark.
1989 VÆV og PIL med Steen Madsen, Æglageret, Holbæk, Danmark.
1989 Dansk Kunstnerråd, København, Danmark.
1986 og 88 Tornved Rådhus, Jyderup, Danmark.
1985 og 88 ‘Rumfang’ Helligåndshuset, København, Danmark.
1983 Forårsudstillingen, Charlottenborg, København, Danmark.
1977-81 Håndarbejdets Fremme på Kunstindustrimuseet, København, Danmark.

Litteratur – forfatter & medforfatter

2014 ‘Det Dobbelte – Ole Akhøj & ‘… ad astra’, grafisk udstillingskatalog,
håndlavet med begrænset oplag.
2011 ‘Magical materials to weave – Blending Traditional and Innovative Yarns’,
Trafalgar Square Books.
2007 ‘Magiske Materialer -i væven’, udkom på Forlaget Fiberfeber.
1997 ‘Teoribog for Skaftevævere’ medforfatter, Landforeningen Stoftrykker- og Væverlauget.

Litteratur – nævnt i

‘Kunstpanorama -om 48 billedkunstnere og kunsthåndværkere’, Trine Ross,
Billedkunstrådet i Roskilde amt.
‘Det Danske Ægte Tæppe’ Inge Alifrangis, Rhodos forlag.
‘Dansk Kunst i Rom’ Samlingen af dansk kunst på Det danske Institut i Rom, Lars Grambye,
Fratelli Palombe Edition.
‘Tekstilkunst i Danmark 1998-2008’ Annette Graa & Ellis Hinz-Berg, Borgens forlag.
‘Vævning for Venus’ Paulette Adam, Mai-Britt Bille, Lisbeth Degn, Lisbeth Tolstrup, Forlaget Hovedland.
‘Væv i Tiden’ Redaktion Lisbeth Tolstrup, FiberFeber Forlag.
‘Textiles, the Art of Mankind’, Mary Shoeser, Thames & Hudson Ltd.
‘Weaving Textiles – that shape themselves’ Ann Richards, The Crowood Press.

Solgt til

2014,03,1977 Kunstforeningen af 14. August
2013 Slagelse Kunstforening
2009 Statens Kunstfond
2010,09,04 Det kgl. Biblioteks Kunstforening
2004 Folketingets Kunstforening
1990 Odin Teatret
1990 Holbæk Kommune
1992 TV 2 Øst
1989 Det Danske Institut i Rom
1987 Tornved Kommune
1987 DSB
1986,87 Ny Carlsbergfonden
1983 Slagelse Kommune Kunstforening
1982 Udenrigsministeriet Eigtveds Pakhus

Legater, studierejser, priser

2006 Præmieret Statens Kunstfond
1992 San Cataldo
1991 Kulturfonden
1990 Tunesien
1990 Sovjet
1989 Uzbekistan
1988 K.A.B.
1979 Pakistan
1979 Knud Højgaards Fond
1979 Jørgen Esmers mindelegat
1971 Kunsthåndværkernes sølvmedalje
1967 Kunsthåndværkernes bronzemedalje
1969 Island

 

 

Ann Schmidt-Christensen

Tøjdesigner
Uddannelse & praktik

1997 ‘SO by Alexander van Slobbe’, Amsterdam, Holland. Praktikant.
1990 ‘ELISE GUG’, København, Danmark. Praktikant.
1993 Danmarks Designskole, København, Danmark.
1984 Atelier MAHU, Frankrig. Vævelære.
Jobs & projekter

2011-12 ‘Permanent formfiksering af animalske fibre ved damp’, forsøg og afrapportering v/
… ad astra‘, Statens Værksteder, Gl. Dok, København.
2008 Opstart af beklædningslinien ‘… ad astra‘ i samarbejde med væver Lotte Dalgaard.
2007 Kjole-tilvirkning for tekstildesigner Anne Fabricius Møller.
2003 Opstart af ‘Morfose’, eksperimentel beklædningslinien.
2003 Etablering af eget firma ‘asc.cph’.
2003 Opstart af ‘Nature Morte’, eksperimenter i genbrugslæder.
2001 Opstart af ‘Det Bevingede Får’, håndarbejder.
1996 ‘PETROLEUM’, København, Danmark. Freelance konstruktør.
1994 Kunstakademiets Arkitektskole, Institut for Visuel Kommunikation, København, Danmark. Gæstelærer.
1993 Opstart af’ Projekt PAPERMOON’, beklædningseksperimenter i samarbejde med tekstildesigner Grethe Wittrock.
1987 Folketeatrets systue, København, Danmark.
Udstillinger

2015 ‘En rejse i vævningens kunst’, Gjethuset, Frederiksværk, Danmark.
2014 ‘Alt har to sider’, Pakhuset, Nykøbing Sjælland, Danmark.
2014 ‘Det Dobbelte’, Officinet, København, Danmark.
2013 ‘Hver ting har to sider’, Allerød Kunstforening, Kirkehavegård, Allerød, Danmark.
2013 ‘Det Dobbelte’, Slagelse Kunstforening, Det Røde Tårn, Slagelse, Danmark.
2011 ‘Tråd i Tiden, Væv 2011’, Kunstetagerne, Hobro, Danmark.
2011 ‘… ad astra‘, Damhuset, Lyngby, Danmark.
2010 ‘Scythia 8’, 8. Intern. Biennial On Contemporary Textile Art , Kherson, Ukraine.
2009 ‘International Weaving Symposium’, udstilling, Joensuu, Finland.
2008 ‘Soft 3’, Museu Tèxtil, Terassa, Barcelona, Spanien.
2008 ‘VÄV 08 – klädvisning’, Leksand, Sverige.
2008 ‘Talentpris 2008’, Politikens Forhal, København, Danmark.
2008 ‘Forårsudstillingen 2008’, Kunsthal Charlottenborg, København, Danmark.
2007 ‘Biennalen 2007’, Trapholt / Koldinghus, Kolding, Danmark.
2004 ‘NORDIC COOL : Hot Women Designers’, National Museum of Women in The Arts, Washington DC, USA.
2002 ‘Projekt PAPERMOON’, Textilmuseet, Borås, Sverige.
2001-03 ‘UNIKA’, Vestjyllands Kunstmuseum, Tistrup, Danmark / Museum voor Sierkunst, Ghent, Belgien / Chateau Burglinster, Luxembourg / Centrum Sztuki, Teckniki Japaonskiej “Manggha”, Krakow, Polen / Galeria BWA Design, Worclaw, Polen / Centrum Kultury “Zamek, Poznan, Polen / Palac Krolikarnia, Museum Narodowego, Warszawa, Polen / Eesti Tarbekunstimuseum, Tallinn, Estland / Gjethuset, Frederiksværk, Danmark.
2000 ‘Projekt PAPERMOON’, Textilforum, Herning, Danmark.
2000 ‘Sommergäste’, Galerie Handwerk, München, Tyskland.
2000 ‘Masters of The Modern Age’, München, Tyskland.
2000 ‘URBAN’, Bispegården, Kalundborg, Danmark.
1999 ‘Tekstilkunst i Danmark, 1988-98’, crafts dk, København, Danmark.
1999 ‘URBAN’, Gallery Maronie, Kyoto, Japan.
1999 ‘Jeune Couture’, Fashion Week CPH, Øksnehallens Foyér, København, Danmark.
1999 ‘Jeune Couture’, Det Danske Hus, Paris, Frankrig.
1997 ‘URBAN’, Kunstindustrimuseet, København, Danmark.
1997 ‘Fio 2 Brazil’, Museum of Art, Sao Paulo, Brasilien.
1997 ‘Designudstilling’, Filosofgangen, Odense, Danmark.
1997 ‘Fio Brazil’, Rundetårn, København, Danmark.
1997 The National Museum of Science and Industry, London, England.
1996 ‘Postulater – fremtidens kunsthåndværk & design’, Rundetårn, København, Danmark.
1996 ‘Paper-Art-Fashion’, Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg, Tyskland.
1996 ‘Flexible 2, Pan European Art’, Nederlands Textielmuseum, Tilburg, Holland / Galeria Awangarda, Wroclaw, Polen / The Whitworth Art Gallery, Manchester, England.
1996 ‘Talente ’96’, München, Tyskland.
1996 ‘Paper-Art-Fashion’, Badisches Landesmuseum, Karlsruhe, Tyskland.
1995 ‘Papier Couture’, Galerie Handwerk, München, Tyskland.
1995 ‘Biennalen 1995’, Kunstindustrimuseet, København, Danmark.
1995 ‘Dansk Design Aktuel’, Sophienholm, Lyngby, Danmark.
1994 ‘Kunsthåndværk ’94’, Lyngby Nordre Mølle, Lyngby, Danmark.
1994 ‘Fremtidens Mode’, Kulturby ’96, M/F Kronborg, Danmark.
1993 ‘IDé ’93’, Gl. Dok, København, Danmark.
 

 

Priser & nominationer

2008 Nomineret, Kunsthal Charlottenborg & Politikens ‘Talentpris 2008’. Danmark.
1996 ‘The Bavarian State’s Gold Medal’. Tyskland.
1996 ‘The Talente Prize’. Tyskland.
1995 ‘Biennaleprisen 1995’. Danmark.
1995 ‘Designfondens Designpris’. Danmark.

Publikationer

‘Det Dobbelte – Ole Akhøj & … ad astra’, grafisk udstillingskatalog, håndlavet med begrænset oplag.
‘Japanisme på dansk. Kunst og design 1870-2010’, Mirjam Gelfer-Jørgensen,
Arkitektens Forlag.
‘Weaving Textiles – that shape themselves’ Ann Richards, The Crowood Press.
‘Textiles, the Art of Mankind’, Mary Schoeser, Thames & Hudson Ltd.
‘Tekstilkunst i Danmark, 1998-2008’, Annette Graae & Ellis Hinz-Berg, Borgens Forlag.
‘Papier Textilien’, Christina Leitner, Haupt Verlag.
‘Fiberart Design Book 7’, Susan Morvery Kieffer, Lark Books.
‘Design gennem 200 år’, Ida Engholm, Gyldendals Forlag.
‘Danmarks Designskole 1875-2000, 125 år – 125 designere’, Danmarks Designskole.
‘Projekt Papermoon’, katalog.
‘Tekstilkunst i Danmark, 1988-98’, Lisbeth Tolstrup, Anette Ørom & Annette Graae, Borgens Forlag.
‘URBAN’, grafisk udstillingspublikation.
‘International Textile Design’, Mary Schoeser, Laurence King Publishing.

Repræsentation – institutioner og foreninger

Kunstindustrimuseet, København, Danmark.
Statens Kunstfond, Danmark.
Anonyme Kunsthåndværkere, Danmark.
Det Kgl. Biblioteks Kunstforening, Danmark.
Kunstforeningen af 14. August, Danmark.
Slagelse Kunstforening, Danmark.

Legater

Thomas B. Thriges Fond : ’95
Statens Kunstfond : ’95, ’96, ’98, ’99, ’02
Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968 : ’95, ’97, ’98, ’99, ’00
Grosserer L.F. Foghts Fond : ’95, ’98, ’00, ’13
Højesteretssagfører C.L. Davids Legat for Slægt og Venner : ’97
Illum Fondet : ’97
Kong Frederik og Dronning Ingrids Fond : ’97, ’99
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorks Fond : ’97
Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat : ’97
Unidanmark-fonden : ’97, ’00
Center for Dansk Billedkunst : ’99
Kvadrat Boligtekstiler A/S : ’00

Kulturnatt + gatekonsert = sant

Fredag 16.september er det Kulturnatt i Oslo. Hele sentrum kommer til å vrimle av spennende happenings og Kongensgate er ingen unntak! Kunsthåndverkerne i Kongensgate holder åpent til kl 22.00 og fra kl 20.30 blir det musikk ute foran butikken. Tobbe Malm, som stiller ut sin Boltepoesi hos oss, vil spille på sin selvlagde elektriske høygaffel og med seg har han Tore Wilhelmsen, Ilan Dehli Villanger og Ing Krabbesund. Sammen er de TubalCain – en gruppe som lager musikk på skrapmetall og selvlagde instrumenter.

Tobbe Malm høygaffelgitar

Tobbe Malm : metallarbeider

KONGENS TOBBE MALM

Vi starter en spennende høst i Kongensgate 2 men en utstilling av Tobbe Malms metallarbeider. Velkommen til åpning torsdag 1.september kl.18 da Tobbe skal spille på en gitar av skrapmetall!tobbe malm metal art contemporary metal art5 tobbe malm metal art contemporary metal art12

 

 

Gavedryss!

Gavedryss mellom

Leter du etter en unik gave? Kongensgate 2 er verdt et besøk! Velkommen!

“En ring av selvtillit”

En spennende utstilling er på plass i Kongensgate 2 fra og med tirsdag 5. april! Smykkekunstner Toril Glenne viser et utvalg av ringer fra de siste 25 år. Velkommen til åpningen lørdag 9. april!

 

InvitasjonTorilGlenne_forslag5

Metallobjekter av Kjetil Aschim

Vi starter 2016 med en spennende utstilling av Kjetil Aschim fra 5. januar til 7. februar.

Velkommen til åpningen søndag 10. januar kl 13.

Invitasjon Kjetil Aschim copy

Kjetil Aschim (f 1980) fullførte en master i kunstfag på Kunsthøgskolen i Oslo i 2008 med fagområde innenfor metall og har siden det arbeidet aktivt som kunstner.

Kjetil Aschim har alltid vært opptatt av teknikker og materialer. Det begynte med maling, tegning, croquis, og noe skulptur. Dette førte til at han valgte tegning, form og farge på videregående. Deretter gikk turen til Asker kunstskole. At det ble Kunsthøgskolen i Oslo etter dette, var nærmest en selvfølge.

Mitt interessefelt er innenfor det skulpturelle, og jeg ønsker at mine arbeider skal vekke følelser og assosiasjoner i betrakteren. Alt vi har rundt oss har en form. Naturen skaper former som forbløffer og fascinerer oss. Når jeg selv formgir ting, låner jeg former fra naturen og tilsetter fremmede elementer. 

Jeg lar meg inspirere av gjenkjennbare gjenstander, og mulighetene for å sette disse i en ny sammenheng for å skape nye assosiasjoner. Materialer blir brukt på nytt og får en ny estetisk funksjon. 

Jeg bruker gamle materialer og gamle former, og jeg setter dem sammen til noe helt annet. For meg handler det om å skape assosiasjoner til noe annet. Gamle billykter, bremselys, blinklys, bensintanker, bildeler som er slitt etter mange års bruk, vindusviskere, tannhjul, sykler, skrivemaskiner som er så fine at man kjøper dem kun for å ha dem på hylla. Dette og mye mer finner man på mitt verksted. Jeg er opptatt av antikke gjenstander, unike og vakre ting. Jeg liker å ha hauger med deler og påbegynte prosjekter liggende rundt meg. Man kan si at jeg er en samler, og det å finne deler og gjenstander er en stor prosess, hvor jeg også henter inspirasjon.”

DSC_7693 IMG_8256 IMG_6316

Jul i Kongensgate 2

jul 15 liten 72

Lørdag 21. november åpner juleutstillingen hos Kunsthåndverkerne. Her finner du kunsthåndverk i alle prisklasser. Velkommen til en hyggelig julehandel med kvalitetsgaver som varer!

Ny utstilling i september: “The journey”

Invitasjon Anne-Brit Soma Reienes

Vi gleder oss til å vise en spennende utstilling med tittel: The Journey av Anne-Brit Soma Reienes.

5 sept – 4 okt 2015

Månedens utstiller i september hos Kunsthåndverkerne i Kongens gate er Anne-Brit Soma Reienes. Verket hun stiller ut heter The Journey og består av 33 modellerte keramiske fliser med hvit, tykk glasur over et varsomt, nokså tett modellert linjerelieff som er ulikt for hver flis. Flisene måler hver 42 x 42 cm og er her i Kongensgate montert på to vegger som to separate keramiske bilder. På den måten føyer de nye arbeidene seg tematisk inn i hennes arbeidsfelt de siste ti årene: det keramiske bildet.

Soma Reienes har i dette verket en intuitiv tilnærming til uttrykket. Den langsomme teknikken er en investering av tid som gjennom material, håndverk, fordypning og gjentagelse blir en meditativ prosess. Linjespillet er organisk og mønstrene som oppstår kan assosieres blant annet til fingeratrykk, årringer i treverk, havstrømmer eller topografiske linjer på et kart. Det endelige keramiske bildet blir komponert etter at flisene er ferdig brent og håndterbare. Forbindelsen som oppstår mellom linjene på flisene er på denne måten både tilfeldig og villet. Å avdekke disse sammenhengene er en fascinerende del både av prosessen og den bærende idéen.

Denne måten å arbeide på skiller seg fra hennes tidligere keramiske bilder, der skisser har vært fulgt ganske nøyaktig fra begynnelse til ferdig verk.Tematisk står opplevelsen av nærhet og avstand, avdekking av nye rytmiske sammenhenger og bevegelser gjennom landskap og hav sentralt i the Journey.

Under kulturnatten i Oslo 11 sept er Soma Reienes tilstede i galleriet og forteller om sitt verk.

Anne-Brit Soma Reienes har hovedfag fra Keramisk Institutt SHKD 1988 og Master of Crafts fra Hungarian State Academy of Craft and Design, 1993. Hun har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland. Hun er innkjøpt av bl a Norsk Kulturråd, Kunstindustrimuseet, Statens Konstråd i Stockhom samt Statsministeren Kontor. Soma Reienes´arbeid i keramikk har alltid vært av større format, bade to- og tredimensjonalt, og hun har arbeidet mye med utsmykning, både offentlig og privat. Hun bor og arbeider i Feiring, helt nord i Akershus, og ble i år tildelt Statens tre-årige arbeidsstipend.

www.somareienes.no

Vår sommerutstilling, “La humla suse”, står til 30. august. Velkommen!

OVE HARDER FINSETH maler med nål og tråd

Ove Harder Finseth – maler med nål og tråd
Fra 14. april til 31. mai 2015 stiller kleskunstner Ove Harder Finseth ut sine verker i Kunsthåndverkernes lokaler i Kongens gate 2, i Oslo. Utstillingen består av klær og broderte bilder til kropp og vegg. Finseth tar i bruk gamle håndverkstradisjoner som broderier, roulurer og applikasjon med vakre stoffer, perler og skinnende gulltråder.
Vernissage torsdag 16. april kl 1700, to dager etter at utstillingen åpner.

Ove Harder Finseth er utdannet ved Institutt for klær og kostyme ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han har også diplom fra couture-skolen Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture i Paris. Finseth har jobbet som designer siden 1990 og etablerte sitt eget merke i 1998. 
Finseth har en klassisk stil og jobber mye med materialer og detaljer. Han henter inspirasjon blant annet fra drakthistorien og naturen. Han elsker å brodere og bearbeider stoffene slik at plaggene blir unike. Alle kunder skal føle at de får noe som bare er deres, og besøkende til utstillinger skal få unike opplevelser. 
Finseth er mest kjent som designeren bak H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits brudekjole, og brudekjolen til Marte Krogh. Finseth er innkjøpt en rekke ganger av kunstinstitusjoner i Norge og utlandet og har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland. Hans siste utstilling var sommeren 2014 da han fylte Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim med sine verker fra 15 års virke.

 

Invitasjon Ove Hardner Finseth5

 

1205HF58

1205HF53

 

 

NordSørØst

Tre keramikere som har sine utgangspunkt i forskjellige deler av verden; Polen, Argentina og Norge, har nylig blitt medlemmer i Kunsthåndverkerne i Kongens gate 2 i Oslo. Her skal de presentere sine arbeider på en fellesutstilling som de har kalt “NORD SØR ØST”. I utgangspunktet kjenner de tre kunsthåndverkerne lite til hverandre og hverandres arbeider, så denne utstillingen blir et kunstnerisk møte mellom disse tre. Det de har felles er leira som materiale, men uttrykkene fremstår som svært forskjellige.

 

invitasjonNordSørØst2015

Andre boller

IMG_2232

I februar blir det spesielt mange boller å finne hos Kunsthåndverkerne i Kongensgate – alle mulige varianter av boller i glass, leire, porselen, metall, m.m. Dagen før fastelaven, lørdag 14. februar, blir det også spiselige boller å få! Salg av boller fra utstillingen starter allerede 3. februar. Velkommen til “Andre Boller” 3. februar – 1. mars.

Japansk blomsterkunst hos Kunsthåndverkerne

Velkommen til en spennende demonstrasjon!

invitasjon 10. januar

Ikebana + kunsthåndverk = SANT!

Kunsthåndverkerne i Kongens gate, 6. januar – 1. februar 2014

Ikebana, japansk blomsterkunst, er en flere hundre år gammel kunstform med røtter i naturreligion og buddhisme. Ikebana bygger på bruken av asymmetrisk balanse. Hele plantematerialets formspråk blir brukt og det er derfor ofte mindre fokus på selve blomstene enn vi er vant med. Stilker, grener og blader er like interessante som blomstene. Også vannet og de åpne rommene uten materiale har sin betydning.

Som samtidskunst har ikebana likhetstrekk med installasjonskunst, konseptkunst og land art. Samtidig skiller seg ikebana ofte ut ved at den i større grad tar utgangspunkt i plantematerialenes naturlige og iboende karakter. Ikebana kan også utøves som en meditasjonspraksis og er en slags brukskunst eller folkekunst med et stort antall utøvere i Japan og rundt om i verden.

Utstillingens ikebana-installasjoner blir utført av Lennart Persson, som er tilknyttet Sogetsu-skolen med hovedkvarter i Tokyo. – ”Som skandinaver kan jeg kjenne meg igjen i den japanske kulturens forhold til naturen. Jeg tar utgangspunkt i mine egne møter med nordisk natur slik jeg har vokst opp med den, og viser den frem på nye måter i min ikebana-praksis” sier Lennart Persson.

Vaser, skåler og kurver blir sett på som en viktig del av komposisjonen. Møtet mellom kunsthåndverk og ikebana er derfor både et møte mellom to forskjellige kunstformer og en samhandling mellom god venner. I utstillingen “Ikebana + kunsthåndverk = SANT!” utgjør bruksting av keramikk og glass utgangspunktet for installasjoner med plantematerialer og blomster. Utstillingen består av tre installasjoner, en for hver uke i ustillingsperioden.

Tre kunsthåndverkere tilknyttet Kunsthåndverkerne i Kongens gate stiller sine arbeid til rådighet, Michiko Takahashi Nilsen (keramikk), Ragnhild  Winsvold (keramikk) og Ina Kristine Hove (glass).

Ustillingsåpning med ikebana-demonstrasjon lørdag 10. januar. Live montering av ny installasjon lørdag 17. og lørdag 24. januar. Ustillingen står fra tirsdag 6. januar til søndag 1. februar.