Ingrid Mortensen, 1941 – 2015

Velkommen til en retrospektiv utstilling med arbeider av Ingrid Mortensen.

Ingrid Mortensen (1941 – 2015) ble utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole i 1962. Hun hadde praksis i Danmark og hos Jens von der Lippes verksted i Oslo. I 1968 etablerte hun sitt eget verksted. I en periode var hun og familien også bosatt i Åsgårdstrand, før de flyttet til kunstnerkolonien på Bøler i 1979.

Hennes fargerike leirgodsarbeider med sitt maleriske uttrykk vakte stor oppmerksomhet, også internasjonalt. Hun er representert i de tre norske kunstindustrimuseene.

Ingrid var medlem av Kunsthåndverkerne i Kongensgate helt fram til sin død i 2015.

Orthocerida – Glass

Velkommen til en utstilling i Kongensgate av glasskunstner Ellen V Larsson

14. januar – 1. Mars

Åpning 18. Jan kl 1300.

”Siden begynnelsen har jeg vært drevet av interessen for å lære det tradisjonelle håndverket glassblåsing, som senere har utviklet seg mot en mer eksperimentell retning. Min praksis er i hovedsak å kombinere ulike materialer, som tre, grus, kobbertråd med glasset som lager mønster innenfor eller på utsiden av gjenstanden. ”

Med utstillingen Orthocerida viser Ellen ett fossilinspirert glassblåsearbeid. Hun er fra Norderö, en øy utenfor Östersund som er kjent for sine fossilforekomster. 

Ellen har utdanning fra Kosta glasscenter(SE) og Pilchuck glass school (US), har jobbet i Tyrkia og på Hippo Glass i Finland. I dag driver hun Hett Glass i Lillehammer. Hun har også holdt workshop på International Festival of Glass Stourbridge (GB). Av utstillinger har hun deltatt blant annet på Peder Balke senteret, Galleri Fjordheim og Kunstbanken Hamar.

Jul Kongensgate 2!

Velkommen til jul i Kongensgate 2! Vi holder åpent alle dager i desember, inkludert mandager. Her finner du unike gaver som varer.

BRAVO – metall og smykker

Åpningen av den siste av våre jubileumsutstillinger nærmer seg. Velkommen til en spennende feiring av metall og smykker med gjesteutstillere Konrad Mehus og Aron Irving Li!

BRAVO! – tekstil

Idag feires åpningen av den tredje av våre jubileumsutstillinger. Nå er det materialet tekstil som er i fokus. Velkommen til Kongensgate 2, kl 18!

BRAVO tekstil

Vi fortsetter feiringen av 40 år med kunstnerdrevet kunsthåndverksutsalg i Oslo sentrum – denne gangen fokuserer vi på materialet: tekstil.

I tillegg til våre egne tekstilkunstnere: Aase Marie Brun, Randi Hartmann, Jorun Schumann, Ellen Monrad Vistven og Gunda Aarhus har vi invitert Anna-Liisa Silenti og Marie Skeie. Utstillingen åpner torsdag 5. september klokken 18.00.

Torsdag 26. september kl.: 18.00 leder Runa Boger en kunstnersamtale med de to gjesteutstillerne Anna-Liisa Silenti og Marie Skeie.

Anna-Liisa Silenti er utdannet tekstilkunstner. Hennes kunstnerskap i de siste førti årene har hovedsakelig bestått av utstillingsvirksomhet, offentlige kunstoppdrag, konsulentvirksomhet, kunstfaglige tillitsverv, samt barnekunstprosjekter innen Den kulturelle skolesekken. Hun er innkjøpt bl.a. av Kunstindustrimuseene i Oslo og Trondheim, Riksgalleriet og Norsk Kulturråd.

Innhold i hennes arbeider er erfarings-, og opplevelsesbasert. Tematikken sirkler rundt det vi ikke kan se direkte, det som ligger bak og under, det gåtefulle, livets mysterie. Bare tenk på hva som er programmert i et frø eller hva det blir av en larve som ligger i dvale.

Istedenfor flate veggtekstiler har hun de siste årene arbeidet tredimensjonalt, og med andre materialer i tillegg. Hun bruker papiravskjær fra trykkerier, tørkeruller, hyssing, strips, brukte lakener og andre reststoffer fra atelieret. Dette har resultert i en serie småskulpturer som kan assosieres med insekter og larver. Verden er helt avhengig av insekter som nå trues fra alle kanter. Det er vår plikt å verne om dem. Til denne utstillingen har Silenti tatt noen uhøytidelige grep, og latt seg leke med uoppdagete arter som nysgjerrig snuser på den nye tilværelsen.

Marie Skeie (f. 1980) bor og arbeider i Oslo og jobber hovedsakelig med tekstil og sosiale kunstprosjekter. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo med en master i kunst og offentlig rom (2014-16), ved Kunsthøyskolen i Bergen med en bachelor i tekstil (2009-12) og en Bachelor i sosiologi fra Universitetet i Bergen (2002-06). Nylig begynte hun sin doktorgrad ved Universitetet i Sørøst Norge. Hun er en del av The Stitch Project (2012 -) og har hatt en rekke prosjekter i inn og utland. I tillegg har hun jobbet som kurator og produsent på kunstprosjekter i offentlig rom. 

I det nye arbeidet Bulbs and roots viser Marie Skeie en installasjon med fiber og glass. Stein og strå. Det skjøre og det tøyelige. 

Glasskuler ligger i omsluttet i tvinnede slynger.  Hun reflekterer over det skjøre i forsvarsløshet og viljen til vern og forsvar. Arbeidene til Marie Skeie kommer fra en sosial og politisk sammenheng, ofte knyttet til migrasjon og grenser. Hun har en bakgrunn i tekstil og bruker ulike materialer og teknikker i hennes arbeider. Arbeidene foregår ofte i offentlig rom og er sosiale og deltakende prosjekter.

Sommeren er ikke over…

Sommerutstillingen står frem til 1. september, og nå har vi vanlige åpningstider igjen. Tirsdag – fredag: 11- 17, lørdager: 11 – 15, og søndager 12 – 16. Velkommen til en hyggelig sommerbesøk med masse flott kunsthåndverk.

Jubileumssommer!

Vi fortsetter feiringen av 40 år med kunstnerdrevet visningsted for kunsthåndverk i Oslo sentrum med en sommerutstilling. Vi viser et utvalg av arbeider fra alle som er med i Kunsthåndverkerne i Kongensgate. Utstillingen står fra 11.juni til 1.september. Velkommen!

BRAVO – Glass!

Velkommen til 2. del av jubileumsutstillingen “Bravo 40 år” hos Kunsthåndverkerne i Kongensgate: 

Glass-utstillingen har åpning 2. mai kl. 18 – 20. 

Inger Helene Stemshaug, kurator ved Natsjonalmuseet åpner utstillingen. 

Etterpå er alle velkomne til Dubliners hvor vi har bestilt bord. 

Søndag 26. mai kl. 14 blir det en kunstnersamtale mellom våre gjesteutstillere Karen Klim og Lene Tangen, ledet av Vidar Koksvik. 

BRAVO glass

Vi fortsetter feiring av vår 40 års jubileum med en utstilling med glass i fokus. Velkommen til åpningen i Kongensgate 2, torsdag 2.mai kl 18!

 

 

Oppussing

Vi holder stengt i 2 uker for oppgradering av lokalene. Velkommen igjen 29.januar og til åpning av jubileumsutstilling BRAVO – 40 år med formidling av kunsthåndverk, lørdag 2.februar kl 13-15.

SMAKE – SAKE forlenges

Det har vært så mye interesse for utstillingen SMAKE – SAKE at den får lov til å stå én uke til. Siste dagen er nå 28.oktober. Grip sjansen!

SMAKE – SAKE

Norsk kunsthåndverk møter Japan – et samarbeidsprosjekt mellom Geir Tokle, Lene Tori Obel Bugge, Anne Vinæs fra BRUDD og Michiko Takahashi Nilsen, Ragnhild Winsvold fra Kunsthåndverkerne i Kongensgate.

Lovebirds – glassutstilling av Anna-Linda Gabriel

Velkommen til ny utstilling i Kongensgate!

Anna-Linda Gabriel er født og oppvokst i Oslo og har siden 1998 vært virksom med glass. Etter tre år på Kosta Glasskola i Sverige, noen år som assistent ved forskjellige glasshytter i Norden og designstudier på Växjö Universitet etablerte hun seg i Sverige, der hun nå også er bosatt.

Fortellingen har alltid vært sentral i Anna-Lindas arbeider som ofte handler om mennesket og naturen.

I utstillingen Lovebirds som vises på Kunsthåndverkerne i Kongensgate har Anna-Linda latt glasset få anta sin naturgitte form som mineraler.

Samtidig har objektene igennom den historie som utstillingen bygger på også fått en ny iboende kraft.

Utstillingen, som består av tekster og skulpturale objekter, kan ses fra tirsdag 11.september til og med søndag 14.oktober.

Utstilleren er tilstede ved åpningen som arrangeres under Oslo Kulturnatt fredag 14.september kl. 17.30 -21.00

Happening

Med en øvelse som starter kl.19.30 vil Anna-Linda gjennom sesjonen CORE ved hjelp av den japanske marmoreringsteknikken Suminagashi framkalle en forbindelse mellom rommet, betrakteren og seg selv.

Sommer hos Kunsthåndverkerne!

Kunsthåndverkerne i Kongensgate 2 viser sin sommerutstilling frem til begynnelsen av september. Velkommen – her er det mye spennende!

(Frem til 3. august stenger vi kl.16 tirsdag – fredag. Helgåpent som vanlig.)

Mona Strand Herbaratorium – hodebekledninger

Velkommen til en ny spennende utstilling i Kongensgate 2!

Mona Strand dyrker fram hvert hodeplagg slik en gartner pleier og dyrker fram sine eksotiske planter, hvor den langsomme prosessen er sentral for å komme fram til hver enkelt art. Prosjektet er en del av Slow Fashion bevegelsen som er kritisk til bruk og kast samfunnet. Hun utvikler hodebekledninger som sjeldne arter hvor hvert menneske kan fremheve sin unike identitet. Siden hennes store installasjon ‘Veksthus’ på Kunstindustrimuseet ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2014, har Mona Strand videreutviklet sine hodeskulpturer innen dette konseptet. Hodeplaggene er visuelle og tekstile undersøkelser i et grenseland av klær, tekstil, skulpturelle former og bærbare skulpturer. De er som sjeldne arter dyrket fram i et ‘herbaratorium’. Hodebekledningene er skapt i et tekstilt laboratorium i flytende overganger mellom naturlige og syntetiske materialer; silkeorgansa, viskose, fargebad, stivelser, tørkeprosesser, fløyel, wire, organiske planter, fiskeskinn, tørkede arter, silkebånd, blomsterteip, vokset tråd, kvister og kunstige planter. Disse er presset og omformet til et herbarium av tekstile former, som er stanset, preget, rullet, klippet, børstet, raspet, og slik modellert på nytt. Mona Strand viser på denne måten en ny bruk av gamle håndverksteknikker fra modistfaget. Utstillingen er en installasjon som viser både prosess og hodebekledninger.

 

Om Mona Strand:

 ’Med hovedfag fra Statens håndverks- og kunstindustriskole former Strand tekstilkunst i materialer som filt, fjær, strå, plast og fiber. Strands hodeplagg er visuelle og tekstile undersøkelser i et grenseland av klær, tekstil, skulpturelle former og bærbare skulpturer. Mona Strands arbeid med skulpturelle hatter er basert på teknikker fra modistfaget. Dette er et smalt og utdøende yrke, et håndverk som Strand har holdt i hevd siden 1994. Designerens eksperimentelle kunstneriske arbeid har bidratt sterkt til å åpne for nye og annerledes måter å bruke teknikkene på. Strand har bidratt med sine hodeplagg i film-, teater- og fjernsynsproduksjoner, på visninger og ved utallige utstillinger i Norge og i utlandet. Hattekunstneren har mottatt arbeidsstipend fra Kulturrådet, Oslo bys kulturstipend og Grassiprisen i Tyskland. Hun er innkjøpt av museer i Norge, Sverige og i Tyskland’

 -Nasjonalmuseets pressemelding i forbindelse med Mona Strands Jubileumsutstilling på Kunstindustrimuseet i Oslo, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

 Utdanning:

1992 – 1995    Praksis som modist hos May Aubert.
1991 – 1994     Mastergrad/Hovedfag, Statens håndverks- og kunstindustriskole; Institutt for klær og kostyme,”Skulpturelle hatter”, inkludert praksis som modist hos May Aubert.

1988 – 1991    Bachelorgrad/Kandidateksamen, Statens håndverks- og kunstindustriskole; institutt for klær og kostyme

1987                Vg. kurs i klesformgivning, Elisenberg vg. skole

1986                Grunnkurs i tegning form og farge, Linderud vg. skole

1985                Grunnkurs i tekstilformgivning, Hartvig Nissen vg. skole

1984                Svennebrev i frisørfag

1982                Grunnkurs i frisørfag, Sogn vg. skole

Oversikt:

  • 7 innkjøp til offentlige samlingeri Norge, Sverige og Tyskland, deriblant til Kunstindustrimuseet i Oslo og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.
  • 15 stipender fra jury i Statens kunstnerstipender og NK: blant annet 3 årig arbeidsstipend, 3 årig arbeidsstipend for yngre kunstnere, 1 årig fordypningsstipend, og en rekke stipender for utstillinger, prosjekter og reiser.
  • 10 større kunstnerisk evaluerte prosjekter eller separatutstillinger: blant annet store kunstneriske museumsintervensjoneri Kunstindustrimuseet i Oslo (2014) og Von Echstedska Gården på Värmland Museum (2010), separatutstillinger/installasjoner i Nääs Konsthandverk/Gøteborg (2009), Kunstbanken/Hamar (2005) og Hordaland kunstsenter (2002).
  • Over 20 juryerte gruppe og kollektivutstillinger:blant annet Jubileumsutstilling 250 år på Värmland Museum i 2014), ’Conceptual Craft from Norway’ NK’s vandreutstilling i England (2006), ’Die sprache der dinge’ på Thodor Zink Museum, Tyskland (2006), ’Mesterlig Mote’ på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (2005), ’H2O – tendenser’ Galleri F15 (2001), ’Kroppen og kunsten’, Hå gamle prestegård og vandreutstillingen ’Bare plast’ (1996) som blant annet ble vist på Kunstindustrimuseene i Oslo, Bergen og Trondheim.
  • 5 priser og utmerkelser: blant annet 1. pris i tekstil: Grassiprisen, Grassimuseum i Leipzig (2004) og Oslo bys kulturstipend (2005).

Kronologisk og detaljert informasjon etter ulike tema:
Innkjøp til offentlige/private samlinger

2015     Høgskolen i Oslo og Akershus

2012     Katrinetorp Landeri, Malmø Stad, Sverige

2010     Värmland Museum, Sverige

2008     Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum Trondheim
2005     Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum Trondheim
2004     Kunstindustrimuseet i Oslo
2004     Arbeiten internationaler Künstler aus der Lotte Reimers Stiftung, Tyskland

Stipend

2015     Tilskudd fra NK for markering av NK’s 40 års jubileum

2014     Utstillingsstipend fra Norsk Kulturråd for separatutstilling, Veksthus, installasjon og 20 års-jubileum i Kunstindustrimuseet

2014     Prosjektstøtte  fra NK for Veksthus, installasjon og 20 års-jubileum i Kunstindustrimuseet

2014     Reisestøtte for deltakelse i Tusind og en hat, Det Runde Taarn, København

2013     3-årig arbeidsstipend for kunstnere, fra Kunsthåndverkernes Fond

2012     Prosjektstøtte til installasjon, Riks- samtale i fin form. Telemuseet i Teknisk Museum

2012     Katalogstipend, NK/DU, for Katrinetorp installasjon, Malmø
2011     Fordypningsstipend  1-årig, Kunsthåndverkernes Fond

2010     Katalogstipend, NK/UD, for installasjon i Värmland museum, von Echstedska Gården

2010     Reisestipend, NK/UD

2006     Reise og studie stipend , Statens Kunstnerstipend
2005     Materialstipend, Statens Kunstnerstipend
2003     Etterutdanningsstipend for kunstnere
2000     1-årig arb.stipend for kunstnere, Statens Kunstnerstipend
1998     2-årig arb.stipend for yngre kunstnere, Statens Kunstnerstipend

Separatutstillinger og større evaluerte kunstneriske prosjekter:

2014     Kunstindustrimuseet i Oslo, Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design; ”20 års hatteglede”: Installasjon,Utstilling og hattearrangementer sommarkerte Mona Strands 20-år som Hattekunstner: Veksthus-installasjon, Fotoutstilling med hatter, Mad Hatters Party, visning med 30 modeller og samarbeidspartnere i 20 år, hatteinstallasjon og drift i kaféen og tre workshops.  Samarbeid med seniorkurator Anne Kjellberg. Hat talk 21.09-14: en samtale mellom Mona Strand og Anne Kjellberg.

2012     Telemuseet i Teknisk Museum, «Riks- samtale i fin form», installasjon. Kurator Hege O’Wiidt,Galleri Cornucopia

2012     Katrinetorp, «Kaskader och Fjädrar». Installasjon. ntendent Mats Bohman, Malmø
2010      Värmland Museum, Von Echstedska Gården; ”Fåfängt og förgengligt”. Separatutstilling og installasjon. Intendent             Kathy Nilsson.

2009     Nääs Konsthandverk, Nääs slott, ”Slottshemmeligheter”, separatutstilling/instalasjon. Kurator: Mats Jansson, invitasjon, kunstnerstyrt

2006     Oslo Rådhus; Ibsen-året, åpningsseremoni, Større evaluert kunstnerisk prosjekt. 24   hodebekledninger. Lukket invitasjon til 5 kleskunstnere. Kunstnerisk leder; Bentein Baardson

2006/    DogA, Senter for Design og Arkitektur, “5 crossing borders” &“The new subjectivity in design/UK”

2005     Det Kongelige Slott i Stockholm, Livrustkammaren, ”5 crossing borders”

2005     Kunstbanken,Hamar, Klær som kunst: ”Rede” Installasjon i prosjektrommet ”Hvelvet”,

Kurator: Aase Marie Bruun. Invitert. Lukket. Senere stilt ut på Kunstristen  i    Oslo

2002     Hordaland Kunstnersenter, ”Hodeserie 2000”, separatutstilling med performance,  i prosjektrommet       Krypten, åpen innsending, kunstnerisk jury, kunstnerstyrt, Ved daglig leder: Malin Barth

2000     Norsk Form, Galleri Falsen, ”Hatter inspirert av afrikanske frisyrer”, Separatutstilling. Åpen       innsending, kurator Aud Dalsegg. 

Gruppe- og kollektivutstillinger i utvalg:

2017     Telenor, Fornebu, Installasjon, Riks, samarbeid med Telemuseet

2017     Cafe de Concert,Tjuvholmen Aker Brygge, Tekstil skulptur på kropp og hode, event i samarbeid med musiker Aksel Kolstad

2015     Bogstad gård, Svevende hatter

2014     Galleri Vest, Kunstnernes Høstutstilling i Stavern

2014     Värmland museum, von Echstedska Gården, Jubileumsutstilling 250 år, v. Intendant Käthy Nilsson

2014     Kirkeristen, Oslo, Generally Disconnected, samarbeid med tekstilkunstner Marianne Pedersen

2013     Tusind og en hatt, Det runde taarn, København

2011     GalleriCorNucOpia,Oslo, ”Masker – det handler om beskyttelse ” med Hege O’Widt og Marit Eken      Kalager, i anledning Norges Fekteforbunds 100 årsjubileum.

  • Rådhusgalleriet, Oslo Rådhus, ”10 års-jubileums for Norske modister og Hattedesignere”;

deler videreført i vandreutstilling til kunstforeninger i Levanger, Lødingen, Ski, Asker, Ullensaker,            2012: Larvik Kunstforening

2007     Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, ”Mesterlig mote”, Haute Couture ved Nordenfjeldske    Kunstindustrimuseum, Moteskapere 1895-2007.

2006     Kunstbanken på Hamar, Den kulturelle spaserstokken,
2006/    Usher Gallery, Lincoln, Harley Gallery, Nottingham, Gallery Oldham, Oldham, England:

2005     “Conceptual Craft from Norway”. Gruppeutstilling.  Vandreutstilling. Kurator NK Dag Blakkisrud

2005     Theodor Zink Museum, Kaiserslautern, Tyskland, ”Die Sprache der Dinge”, gruppeutstilling.

2004     Galerie für Schmück Hilde Leiss, Hamburg, Tyskland, 25 års jubileum 2004

2004     Grassimuseum, Leipzig, ”Grassimesse”, Tyskland.

2004     Oslo Bymuseum, ”Vakre Bord, Design i tiden”, Røde Kors, deltok også i 1999 og 2002.
2002     Akershus Kunstnersenter, Hodebekledninger + foto av Siri Møller
2001     Galleri F-15, ”H2O”, Tendenser
2000     Hå Gamle Prestegård, Jæren, ”Kroppen og Kunsten”
1996     Kunstindustrimuseet i Oslo, Tromsø Museum , Vestlandske Kunstindustrimuseum, Stavanger        Museum, De Sandvigske Samlinger, Lillehammer, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum,”Bare plast” /Skulpturelle hatter

 

Priser og utmerkelser
2015     Pris for ”Skulpturell hatt”,  Bogstad gård, Svevende hatter

2015     Pris for hodesmykke

2008     1. pris, Hatteparaden, Øvrevoll

2005     Oslo Bys Kulturstipend
2004     1. pris i tekstil, Grassiprisen, Grassimusem, Leipzig, Tyskland, samarbeid med Marit Eken Kalager

Medlemskap

1999     Norske Kunsthåndverkere

2000     Galleri Format

2002     Norsk modist- og hattedesignerforbund

2008     Norwegian Fashion Institute

 

Kunstfaglige Verv

2005 – 2012       Norske Kunsthåndverkere region Stor-Oslo, styremedlem

2009  – 2011       Valgkomite, Norwegian Fashion Institute

2002 – 2006       Forening for Norske modister og hattedesignere, styremedlem.
Oppdrag for teater, film , festivaler, TV, konserter, musikalske forestillinger, i utvalg

2016     Julekalender  NRK 2016, Flosshatt ti hovedperson spilt av Vidar Magnussen

2015     Nils Bech, Jealousy musikk video; https://www.youtube.com/watch?v=_tE1a-VHaCc

2015     Mirejam Shala i Telegrafbygningen i regi av UKS, liveforestilling i samarbeid med Michael Nybråten

2015     og 2014: Brasileiro, en musikalsk forestilling med Hanne Tveter og barnekor, ca 80 hodeplagg

2014     Musikkvideo, Nils Bech,
2014     Gjestekunstner på Vinterfestspillene på Røros

2013     Nils Bech

2012     Kyser til Teater
2010     ”Fanny og Alexander”, Nationaltheatret, 3 hatter

2010     ”Spring awakening” , Oslo Nye Teater, 4 hodepynter til Cello kvartett

2004     ”La Cage aux Folles”, Oslo Nye Teater
2003     ”Fia og klovnene”, langfilm, Regi Elsa Kvamme
2003     ”Frendelaus”, Det Norske Teater, samarbeidsprosjekt med Ellen Thorstensen/fra Oslo Nye Teater
2002     “Det største i verden”, langfilm, hatt til Herborg Kråkevik
1998     ”Lillys butikk”. NRK1, Deltakelse i barneprogrammet og viste hvordan en hatt blir til

Workshops og Undervisningsvirksomhet

2016     Edvard Munch vg. skole, Kurs i teknikker og formgivning med hodebekledninger

2015     Forelesning på Bogstad Gård, Svevende hatter; om 20 årsjubileet

2014     Kunstindustrimuseet; Jubileumsutstilling, workshop Monas Hatteverden, 2 kvelder: Lag en hatt

2014     Kunstindustrimuseet; Jubileumsutstilling, workshop Redesign med Fretex, en formiddag

2012     Telemuseet; RIKS, en samtale i fin form. To workshops med teleartikler.

2013     Brasileiro, med Hanne Tveter, workshop til forestilling, med barn og voksne; hodepynter

2011     Kunsthøgskolen i Oslo,  Hatte kurs i modellering på blokker, kreative prosesser, kurs holdt også i 2010

2011     Esmod Oslo, forelesning og undervisning i modistfaget kurs holdt i 1998, 2008, 2-5 dager,
2010     Eksamensnemd i modistfaget, opplæringskontoret for små verneverdige fag, Utdanningsdirektoratet
2009     Workshop på Nääs Konsthantverk, Nääs Slott,

2006     Workshop på DogA, senter for design og arkitektur, 5 crosssing borders, ”resirkulering av hodeplagg”
2006     Hatte kurs på NRK , Nasjonal arena for utdanning i kostymer 2006
2001     Landøya skole, 10. kl, Forelesning om inspirasjon, kreative prosesser og hattedesign
Presentasjoner i media

2015     Tableau paper; 12 sider photshoot med Gisken Armand, klær: Admir Batlak, stylist Michael Nybråten

2015:    FORM:  Kunst og design i skolen; Mona Strand, 2 sider om jubileumsutstillingen

2014:    Om jubileumsutstillingen på Nasjonalmuseet:

2014     NRK P1 Kveldsåpent 25. sept: http://radio.nrk.no/serie/kveldsaapent/DMPA03019014/24-09-2014

2014     TV2 God morgen, Norge! (krever innlogg)

2014     Dagbladet: http://www.kjendis.no/2014/09/16/kjendis/mote/mona_strand/hatt/hattekunst/35250293/

2014     NRK Østlandssendingen tv: http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-2014oestlandssendingen/DKOA99091114/11-09-2014#t=7m36s

2014     NRK Østlandssendingen nett: http://www.nrk.no/ostlandssendingen/i-hattens-tjeneste-1.11927499

2014     NRK Dagsrevyen 21: http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen-21/nnfa21091114/11-09-2014#t=14m1s

2014     Osloby: http://www.osloby.no/oslopuls/kunst_og_scene/Hattedyrker-pa-museum-7697795.html

2014     Se og hør: http://www.seher.no/royal/mette-marit-i-redsignet-hatt-74039

2014     Personae: http://personaemag.com/mona-strand-pa-nasjonalmuseet/

2014     NRK P1+

2012     UD’s hjemmesider Sverige, utstilling på Värmland Museum, von Echstedska Gården
2011     VG, Personae, Aftenposten, med mer; Rådhusgalleriet; Jubileumsutstillingen.

2010     Diverse magasiner til Dagbladet, samt større serier i 2008, 2009

2006     Klær som kunst, diverse aviser i Hedmark 2006
2006     Kunsthåndverk, Klær som Kunst

2004     Kunsthåndverk i fokus nr. 3 /o4
2004     Aftenposten, prisdryss over norske kunsthåndverkere 1/11 2004
2000     Aftenposten, Artikkel, ”Svarte Afrika i Norsk Form”, januar 2000
2003     NRK 1: Frokost-TV: Intervju med Anne Grosvold

2003     Diverse artikler i Drammens Tidende, VG, Dagbladet, Bergens Tidende, BA, Aftenposten, 2003 – 1994

2000     NRK1; God ettermiddag Norge, intervju med Mette Janson, Hodeserie 2000, Metropol TV

1999     NRK2, ABSOLUTT, Diskusjon i talk-show om hatter

1993     til i dag: Diverse medvirkning med hatter i styling til moteoppslag i Maison, Tique, Kvinner og Klær,     Elle,Henne, Elle Interiør, Familien, Allers, Motejournalen, Hjemmet, Norsk ukeblad, Obos-bladet, mm.