Toril Bonsaksen

Ny spennende utstilling i Kongensgate!

Metallkunstner Toril Bonsaksen bruker bestikk for å rette et aktuelt fokus på hastigheten i dagens samfunn. Utstillingen hos Kunsthåndverkerne i Kongensgate 2, som har fått tittelen Mer enn nok!, vises fra 4. mai til 4. juni 2017.

Sliten, rustfritt stålbestikk, 2017

Gjennomgående for Bonsaksens arbeid de siste årene er bruken av brukt og kassert bestikk. Materialet bærer i seg sin egen historie og har en viss fleksibilitet som avgjør dens formbarhet. Verkene bygges opp rundt en gjentagelse av mange mindre elementer, som til sammen endrer materialets opprinnelige funksjon. Verkenes visuelle kvaliteter og historie danner samspillet mellom materialet, kunstnerens egne assosiasjoner og betrakters persepsjon.

 

I både form og skala kan man se hvilket klassisk designikon fra 1970-tallet Bonsaksen referer til i utstillingens hovedverk Sliten. I sin proporsjon og nærmest plastiske overflate er den oversatt til en ikke-funksjonell møbeltype, en skulptur og ikke en bruksgjenstand. Sliten blir et symbol på en tematikk Bonsaksen er opptatt av, et middel for å fortelle en historie. Ordet sliten har en selvforsterkende og smittende effekt og er blitt et i-landssymptom. I det idébaserte spiller også håndverket en dominerende rolle. Detaljrikdommen og presisjonen vitner om en tidkrevende og imponerende arbeidsprosess.

 

Gjennom et fugleperspektiv forteller også utstillingen historier om livet og tilværelsen. Titler som Skal ha skal ha, Lillelord og Ikaros er alle hentet fra populærkulturen og kommenterer på uttrykksfulle vis samfunnets taktløse og ofte urimelige ambisjoner som befinner seg i tidens krav.

 

Mer enn nok! åpnes torsdag 4. mai kl.17.00 hos Kunsthåndverkerne i Kongensgate 2. Kunstneren vil være tilstede.

Pressekontakt: Toril Bonsaksen

Pressefoto: Laila Meyrick