Japansk blomsterkunst hos Kunsthåndverkerne

Velkommen til en spennende demonstrasjon!

invitasjon 10. januar

Ikebana + kunsthåndverk = SANT!

Kunsthåndverkerne i Kongens gate, 6. januar – 1. februar 2014

Ikebana, japansk blomsterkunst, er en flere hundre år gammel kunstform med røtter i naturreligion og buddhisme. Ikebana bygger på bruken av asymmetrisk balanse. Hele plantematerialets formspråk blir brukt og det er derfor ofte mindre fokus på selve blomstene enn vi er vant med. Stilker, grener og blader er like interessante som blomstene. Også vannet og de åpne rommene uten materiale har sin betydning.

Som samtidskunst har ikebana likhetstrekk med installasjonskunst, konseptkunst og land art. Samtidig skiller seg ikebana ofte ut ved at den i større grad tar utgangspunkt i plantematerialenes naturlige og iboende karakter. Ikebana kan også utøves som en meditasjonspraksis og er en slags brukskunst eller folkekunst med et stort antall utøvere i Japan og rundt om i verden.

Utstillingens ikebana-installasjoner blir utført av Lennart Persson, som er tilknyttet Sogetsu-skolen med hovedkvarter i Tokyo. – ”Som skandinaver kan jeg kjenne meg igjen i den japanske kulturens forhold til naturen. Jeg tar utgangspunkt i mine egne møter med nordisk natur slik jeg har vokst opp med den, og viser den frem på nye måter i min ikebana-praksis” sier Lennart Persson.

Vaser, skåler og kurver blir sett på som en viktig del av komposisjonen. Møtet mellom kunsthåndverk og ikebana er derfor både et møte mellom to forskjellige kunstformer og en samhandling mellom god venner. I utstillingen “Ikebana + kunsthåndverk = SANT!” utgjør bruksting av keramikk og glass utgangspunktet for installasjoner med plantematerialer og blomster. Utstillingen består av tre installasjoner, en for hver uke i ustillingsperioden.

Tre kunsthåndverkere tilknyttet Kunsthåndverkerne i Kongens gate stiller sine arbeid til rådighet, Michiko Takahashi Nilsen (keramikk), Ragnhild  Winsvold (keramikk) og Ina Kristine Hove (glass).

Ustillingsåpning med ikebana-demonstrasjon lørdag 10. januar. Live montering av ny installasjon lørdag 17. og lørdag 24. januar. Ustillingen står fra tirsdag 6. januar til søndag 1. februar.