Lenker – med Randi Hartmann og Sigrunn Aune

Velkommen til en ny utstilling i Kongensgt. 2 med tekstilkunstner Randi Hartmann og smykkekunstner Sigrunn Aune. Utstillingen vises fra 31.august til 26. september med åpningen på lørdag 4.september.

Randi forteller følgende om forberedelsene til utstillingen:

Over en kopp kaffe på en kafe i byen på sensommeren i fjor, ble Sigrunn Aune og jeg enige om at vi ville stille ut sammen igjen. Det var en stund siden sist – den gang var det på Lyche-paviljongen på Drammen museum i 1997.

Vi ble enige om temaet Lenker i første omgang – hvor ideen kom fra husker jeg ikke helt, men antagelig var den inspirert av Sigrunns siste arbeider.

Så siden har jeg da jobbet med lenker gjennom hele denne litt traurige koronavinteren. Etter noen års opphold hadde jeg lyst til å arbeide med dobbeltvev igjen. De fleste av arbeidene jeg presenterer denne gangen er derfor laget i denne teknikken. Disse arbeidene viser avbildninger av lenker i ulike teksturer som kommer fram når jeg bruker materialer med forskjellige egenskaper og utrykk.

Jeg tok også med meg lenkemotivet over i det jeg vil kalle kreppsmett, Dette blir også en avbildning, men i motsetning til i dobbeltveven blir selve bildet mer ensartet – gitt litt organisk liv til flaten gjennom kreppvirkningen som oppstår ved våtbehandling av arbeidet etter veving.

I det siste arbeidet mitt, har jeg laget «ordentlige» tredimensjonale lenker. Jeg begynte med gjenbruk – lenker laget av gamle oppklippede prøvevever. Satt sammen med tyll, et materiale som alltid har appellert til den litt barnslige, jålete delen av meg, oppnådde jeg et mer lekent utrykk som jeg syntes ble en ok motvekt til de «skikkelige» dobbeltvevene.

Sigrunn legger til:

Hyggelig at Randi lot seg inspirere av mine «lenkekjeder» som jeg lagde til vårt 40-års jubilieum for Kunsthåndverkerne i Kongensgate i 2019.

I mitt veggsmykke «Storveis» er lenkene tydelige. Hovedmaterialet gjennom alle år har vært sølv, men jeg har også benyttet meg av metallene kobber og messing i en kombinasjon. Grunnstoffet kobber har en egen glød: Bare du setter flammen på en kobberplate, kommer det fram mange nyanser i overflaten. Dette hadde jeg lyst til å utnytte: Hamp og kobber må bli vakkert sammen, tenkte jeg. «Alle» fargene og nyansene er i utgangspunktet kobber: oksydert, flammefarget og irret med et fargestoff.

Kjedene i mer menneskelige størrelser er små, delvis oksyderte sølv- og kobberringer som er lenket sammen med telekabler i alle regnbuens farger. Telekabler har jeg brukt i mine smykker siden 2004.

Jeg hadde opprinnelig noen kabler etter min far som jobbet i Televerket. Disse ble til inspirasjon. Barndommens «hønse og dueringer» ble et bra utgangspunkt.

Kablene ble brukt opp etter hvert, men Telemuseet var hjelpsomme med å skaffe meg flere fra sitt fjell-lager på Lørenskog. Nå har jeg kabler så lenge jeg holder på!

Hovedmålet med mine smykker er å gi et enkelt og personlig utrykk.

Tyll