Kunsthandverkerne

Hvordan starte egen bedrift

Starte firma

Sitter du med en liten gründerspire i magen, og drømmer om å starte egen bedrift? Mange av de som gjør det har allerede vært flere år i fast jobb, og tatt til seg erfaringer og nyttig kunnskap om det å drive et firma. Andre igjen har en genial idé som de prøver seg på rett etter å ha fullført studiene, men vil oppleve at det er en del utfordringer på veien når man skal starte eget firma.

Men som gründer setter du naturligvis pris på utfordringer, noe som er nærmest en nødvendighet dersom man skal lykkes med egen bedrift. Akkurat det å starte en egen bedrift behøver nødvendigvis ikke å være så komplisert, så lenge man vet «hva som må til». Vi ser i denne artikkelen nærmere på nettopp dette.

Hvem kan starte egen bedrift?

Det er en misforstått oppfatning at det er meget vanskelig å starte egen bedrift – for det skal slettes ikke så mye til. På generelt grunnlag så kan vi si at du som er fylt 18 år ikke vil ha noen utfordringer med å etablere bedriften din, og det kommer heller ikke til å koste deg noe. For det er gratis å danne et enkeltmannsforetak, og en av få forutsetninger for å gjøre dette er at man allerede har en viss omsetning – eller at man har en forretningsplan som tilsier at man kommer til å ha det. Du behøver ikke å ha utgifter til regnskapsfører eller revisor, ettersom dette ikke er pålagt for mindre bedrifter. I oppstartsfasen er det heller ikke sikkert at du har såpass store inntekter at det vil være nødvendig med verken moms, skatt eller regnskap.

Lage forretningsplan og velge selskapsform

Før man bestemmer seg for å opprette en egen bedrift, så bør man ha forretningsplanen klart foran seg. Hva er forretningsideen, hvem er involvert i prosjektet og hvordan skal det løses? Det finnes mange gode maler på nettet der man kan lære mer om å lage en forretningsplan, og selv om dette kanskje vil virke unødvendig når du skal drive egen bedrift alene, så vil det være viktig dersom du skal ekspandere bedriften i fremtiden slik at nye bånd kan knyttes.

Når det velger selskapsform, så har man i bunn og grunn to reelle valg (det finnes riktignok flere, men for deg som vil starte egen bedrift så er dette de to mest egnede). Et enkeltmannsforetak (ENK) er det mest populære for de som skal drive bedriften alene. Da er du og firmaet ditt en og samme enhet, og har felles økonomi. Det koster ikke noe å etablere et slikt et, og egner seg bra for deg som driver en tjeneste på egen hånd. Et aksjeselskap (AS) er det som er mest egnet for deg som vil drive egen bedrift med ansatte eller i samarbeid med andre.

I et AS må man dog spytte inn 30 000 kroner i aksjekapital, samtidig som det koster rundt 5000-6000 kroner i avgifter å etablere et slikt selskap. Mange velger derfor å begynne med et ENK når de starter egen bedrift, for å deretter ekspandere til AS dersom man lykkes.

Økonomisk styring

Når man etter hvert kommer i gang med driften, så vil det være viktig å holde kontroll på selskapet. Det vil være nødvendig å tenke på at man i startfasen sannsynligvis vil ha flere utgifter enn inntekter, og at man sannsynligvis ikke vil kunne tillatte seg å ta ut alt for mye i lønn. Det gjelder samtidig å holde oversikten over både innkommende og utgående fakturaer, og ha skikkelig orden på papirene slik at man kan spare mest mulig penger på regnskapsfører dersom man ikke ønsker å føre regnskapet selv.